Gdzie kucharek sześć, tam przydadzą się plasterki

 Karnawał to ulubiony okres w roku nie tylko dla wytrawnych tancerzy, ale także dla łasuchów. Faworki i pączki to tradycyjne słodycze, które Polacy uwielbiają. Jednak ich przygotowanie wiąże się z dodatkową pracą w kuchni. Trzeba przecież zagnieść ciasto, formować kształt ciastek, a potem je smażyć. Niestety nawet najbardziej wprawionym kucharkom zdarzają się wypadki przy pracy.

Każda gospodyni domowa posiada swój sekretny przepis na ulubione potrawy. Nieważne, jaka to receptura, ale gdy w domu pojawia się aromat pieczonego ciasta wszyscy szaleją. Niekiedy w euforii zapominamy użyć rękawicy kuchennej przy wyciąganiu gorących pączków z bulgoczącego tłuszczu i wtedy ostry ból ściąga nas za ziemię. Poparzenia dzielimy na trzy stopnie, zależnie od ilości uszkodzonych warstw skóry.

  • Oparzenia I stopnia obejmują jedynie zewnętrzną część naskórka, w skutek czego pojawia się bolesny rumień, zaczerwienienie. Przy tego typu urazie nie pojawiają się pęcherze, a po leczeniu nie powinny zostać ślady i blizny.

 

  • Oparzenia II stopnia obejmują zarówno naskórek, jaki i część skóry właściwej. W ciągu doby od wypadku pojawiają się pęcherze, a ból jest bardziej dotkliwy niż w oparzeniu I stopnia. Czas gojenia trwa do dwóch tygodni.

 

 

  • Oparzenia III stopnia dotyczą wszystkich warstw skóry, niekiedy też tkanek podskórnych. W tym przypadku zazwyczaj staje się ona martwa, dlatego ból odczuwa się jedynie na obrzeżach urazu. Rany są suche, woskowate, bez pęcherzy, barwy śnieżnobiałej lub szarawej. Trudno jest wyleczyć tego typu oparzenie, często pozostają trwałe blizny. Konieczna jest wizyta u lekarza.

 

W przypadku jakichkolwiek oparzeń koniecznie sięgnij po Hydrosil Leczenie Oparzeń. To wyrób medyczny, który przyspiesza gojenie ran w sposób pośredni, poprzez regulację ich mikrośrodowiska. Dodatkowo chłodzi i koi poparzone miejsce. Zmniejsza ryzyko powstawania blizn. Warto mieć Hydrosil pod ręką nie tylko w okresie letnim, ale wprowadzić go na stałe do kuchennej apteczki.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejrozumiem