Dieta osoby leżącej

Opieka nad osobą leżącą wymaga uwagi i poświęcenia. Należy wówczas pamiętać o wielu czynnikach, takich jak odpowiednia higiena czy też dieta. Co powinien jeść, a czego unikać chory leżący w łóżku?

Osoby chore, które skazane są na długotrwałe leżenie,  są bardziej narażone na wzrost powierzchniowego nacisku tkanki gdzie skóra sąsiaduje z kośćmi. Pozbawione ruchu ciało jest podatniejsze na powstawanie odleżyn. Jednym z istotnych elementów opieki nad pacjentem leżącym jest zadbanie o właściwą dietę chorego. Jak to zrobić?

Posiłki podawane unieruchomionemu pacjentowi powinny być pełnowartościowe i  lekkostrawne. Pory karmienia powinny być stałe, ponieważ dzięki temu organizm lepiej przyswaja niezbędne mikroelementy. Jakie zatem składniki należy podawać choremu? W profilaktyce odleżyn przede wszystkim powinniśmy uzupełniać dietę w produkty  z dużą zawartością białka, które jest jednym z podstawowych budulców mięśni. Składnik jest o tyle ważny, ponieważ osoba, która pozbawiona jest ruchu narażona jest na zanikanie mięśni. Żywność, która  zawiera dużą ilość białka to między innymi – mięso, mleko i jego przetwory, jajka oraz rośliny strączkowe.

Ważnym aspektem jest dostarczanie w codziennej diecie witamin. Najpopularniejsza z nich – witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, a dodatkowo wspiera syntezę kolagenu, który odpowiedzialny jest za elastyczność skóry. Produkty bogate w witaminę C, to przede wszystkim owoce, warzywa oraz natka pietruszki. Osobie leżącej, która nie wychodzi z domu  należy również suplementować witaminę D, która zwana jest witaminą słoneczną. Witamina D syntezuje się w skórze, która ma kontakt z promieniami słonecznymi. Niestety osoby leżące narażone są na niewystarczającą jej absorpcję. Źródłem witaminy D mogą być przede wszystkim ryby, wątróbka oraz jajka.

W diecie osoby leżącej musimy także pamiętać o odpowiednich pierwiastkach. Niezwykle cenny dla osoby leżącej jest cynk, który wspiera gojenie się ran.  Kolejny pierwiastek – żelazo odpowiedzialne jest za produkcję odpowiedniej ilości hemoglobiny, a pośrednio za transport tlenu w organizmie. Odpowiednia ilość żelaza we krwi poprawia kondycję skórę, włosów i paznokci. Jest też ważnym sprzymierzeńcem w walce z pękającymi kącikami ust. Produkty bogate w żelazo to między innymi – czerwone mięso, szpinak i płatki owsiane.

Należy także zadbać o odpowiednią obróbkę termiczną przygotowywanych potraw. Pamiętajmy, że posiłki powinny być ciepłe, ale nie gorące a ich konsystencja łatwa do połknięcia.

Profilaktyka odleżyn to bardzo trudne zadanie i całkowite ich uniknięcie jest niemal niemożliwe, dlatego gdy tylko pojawią się zmiany skórne warto zastosować Hydrosil Leczenie Ran – żel hydrokoloidowy z kompleksem srebra, który posiada udokumentowaną skuteczność w leczeniu nawet głębokich odleżyn.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejrozumiem